Confidenţialitate

Superstițiile românilor în noaptea de Anul Nou

Românii au adoptat de-a lungul vremii mai multe obiceiuri pe care le practică în prag de An Nou şi despre care cred că le vor purta noroc, printre acestea numărându-se achitarea tuturor datoriilor și, mai nou, sărutatul sub vâsc.

În noaptea care face trecerea dintre ani, românii obișnuiesc să poarte o haină nouă, pentru ca în tot anul ce vine să primești cât mai multe cadouri. Totodată, pentru a avea un an norocos, sunt de preferat hainele roșii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

Se spune că, pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

De asemenea, există superstiția conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie în momentul în care începe noul an, în caz contrar, vor avea doatorii tot anul ce vine.

Un alt obicei pe care românii obișnuiesc să-l respecte în noaptea de Anul Nou este de a consuma pește, pentru a le asigura o trecere lină și ușoară în anul ce urmează.

Conform tradiției populare, fetele nemăritate pun în ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineața, fetele își vor visa alesul alături de care urmează să-și petreacă restul vieții.

Preluat mai nou și de români, obiceiul cu sarutatul sub vasc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiți. Aceștia cred că astfel vor fi însoțiți de dragoste tot anul ce urmează.

Chiar dacă credem sau nu în superstiții, în noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari.