Confidenţialitate

Superscrieri: Cum a afectat pandemia lumea reportajelor

Jurnalistii s-au văzut nevoiti să se adapteze si ei unei noi realitati: să facă interviuri la distanta, investigatii prin telefon si email-uri, sau sa scrie despre realitati complet necunoscute.

Cu toate acestea si anul acesta 39 de materiale jurnalistice audio, video, scrise sau foto au fost nominalizate la zecea ediție a Premiilor Superscrieri

Munca unui reporter se bazeaza mult pe socializare, pe contact cu omul cu care vorbesti. Sa ii vezi chipul, gesturile, sa il asculti cu toate simturile. Toate acestea insa nu au mai fost posibile cand s-a declarat starea de urgenta pentru ca nimeni nu avea voie sa iasa din case fara un motiv bine intemeiat. Comunicatiile s-au mutat toate online, insa .. nu toata lumea avea acces la aceste cai de discutie. 

Totul s-a mutat online, iar şedintele de redactie pe zoom au devenit discutii intre prieteni si uneori chiar trairile lor personale au ajuns subiecte documentate.

Întrebari de genul cum gestionam lipsa socializării, sau cum să muncim de acasă alături de copii.. Si-au găsit răspuns sub formă de editoriale scrise, interviuri cu specialiști. Au scris articole despre solutii cum sa nu se aburească ochelarii de la purtarea măstii sau cum sa ne amenajam balconul și locuința pentru că alte activitati în afara casei nu aveam voie să facem.  

Alexa Stănescu a stat de vorbă cu câțiva jurnaliști: Vlad Odobescu – de la Decât o Revistă şi Ana Poenaru – de la RISE Project.  

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fricile cu care s-au confruntat cu toţii în redacţia ( acum virtuală), mai ales pentru ca pandemia a generat situatii inedite pentru toti, au dus la scrierea unor editoriale si reportaje de care noi cititorii aveau nevoie. A fost momentul in care toti si jurnalisti si cititori, traind aceleasi temeri cautau impreuna raspunsuri la aceleași întrebări. 

Puteți să le cititi şi să votaţi pe fff.ro materialul jurnalistic preferat până pe 12 aprilie: Anchete Recorder, Libertatea, Rise Project, Press One, Scena9, Decât o revista, Oameni și kilometri sau Deutsche Welle. Pe acestea și  pe multi altii îi gasiti la categoriile: Portret, Reportaj, Investigatie, TV Video și jurnalism sau fotografie documentară.

Decernarea Premiilor Superscrieri #10 va fi difuzată pe 19 aprilie pe  Facebook Fundația Friends For Friends și Facebook Radio Europa FM.