”Sunt unele chestiuni nerezolvate – discutiile cu autoritatile romane vor continua de la Washington” (AUDIO)

Este anunțul Fondului Monetar Internațional, după ce delegația creditorilor externi a părăsit România, fără să prezinte concluziile.

Discuțiile au eșuat pe anumite teme, iar premierul a anunțat că, și fără acordul FMI, de la 1 octombrie vor fi reduse contribuțiile sociale la angajator.

În ultimele 10 zile, echipele FMI şi ale Comisiei Europene au analizat situația României. ‘Totuşi, unele chestiuni rămân nerezolvate. Discuţiile cu autorităţile române vor continua de la Washington’, potrivit comunicatului transmis de Fondul Monetar Internațional.

Chiar și fără acordul FMI, premierul anunță că vor fi reduse cu 5%, de la 1 octombrie, contribuțiile sociale pe care le plătesc angajatorii la stat. Sunt bani care să acopere golul de la buget – care se va crea odată aplicată această măsură, susține șeful Guvernului. Pe de altă parte oficialii evită să dea explicaţii despre ce se va întampla de la 1 ianuarie.

Pe de altă parte, FMI apreciază, în același comunicat, că economia României a continuat să-şi revină şi este aşteptată să aibă o creștere cu 2,8% în acest an. Dezechilibrele fiscale au fost reduse şi deficitul de cont curent a rămas scăzut.