Confidenţialitate

Sunt în siguranță copiii care pleacă în excursii școlare cu microbuze și autocare?

Din 2015, legea sancționează cu amenzi de până la 500 de lei părintele sau șoferul care transportă copii de până în 3 ani în mașină fără să fie asiguranți in centura de siguranță sau în scaun auto special.

Legea devine însă brusc mai permisivă când aceeași copii de grădiniță, cu o înălțime de până în 135cm merg cu microbuze, autocare sau taxiuri. Toate acestea sunt considerate mijloace de transport în comun și sunt exceptate din lege.

Așadar, un copil ar trebui să fie mai protejat într-un microbuz condus de un sofer care obisnuieste sa stea pe FB ? Acest lucru devine o reală problemă  când copiii de vârste tot mai mici pleaca în excursii:  În săptămâna Altfel școlile și grădinițele se întrec în activitățile extrașcolare.

Primul lucru pe care părinții ar trebui să îl întrebe ar fi dacă microbuzul permite montarea unui scaun auto. Așa cum a făcut și Angela care a decis apoi din motive de siguranta să nu își lase copiii în excursii.

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi  a propus ca mijloacele de transport în comun să fie dotate obligatoriu cu centuri care să permită montarea scaunelor auto pentru copii, sau măcar să aibă orice fel de centuri de siguranță.  Legea a fost respinsă la Camera Deputaților și a primit aviz negativ de la Guvern. Urmează acum să intre în dezbaterea Senatului.

Problema este că firmele producătoare de microbuze și autocare nu pot fi obligate să aibă acest tip de centuri. Totuși la solicitarea Europa FM, Registrul Auto Român ne-a transmis că microbuzele/autobuzele sunt dotate obligatoriu cu centuri de siguranță în trei puncte daca masa totala autorizata este mai mica de 3,5 tone, exceptie fac autobuzele la mana a doua fabricate inainte de 2004. Însă în România, excepția e regula. Cele mai multe microbuze și autocare sunt second hand și vechi.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.