Confidenţialitate

Summitul NATO de la Vilnius. Jens Stoltenberg: Vom aduce Ucraina mai aproape de NATO. Volodimir Zelenski va participa la ședința inaugurală | VIDEO

Secretarul general al NATO – Jens Stoltenberg – a susținut un discurs la Vilnius, înaintea summitului NATO care începe marți – 11 iulie 2023, summit la care va participa și președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski. Summitul NATO de la Vilnius tratează teme critice pentru securitatea transatlantică. Jens Stoltenberg a subliniat că acesta este primul summit NATO la care participă și Finlanda ca aliat și a transmis că „aștept ziua în care și Suedia se va alătura”.

„Săptămâna aceasta vom întări elementele de securitate și descurajare, inclusiv prin intermediul unor noi investiții. Vm crește nivelul de sprijin pentru Ucraina și o vom aduce mai aproape de NATO”, a transmis secretarul general al NATO luni.

„Vom lucra cu parteneri penru statul de drept, vom lua măsuri suplimentare pentru a întări planurile de apărare, pe trei planuri regionale. Vom apăra fiecare centimetru din Lituania, dar și din teritoriul aliat”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: Președintele Ucrainei va participa la ședința inaugurală

„În cazul Ucrainei, vom discuta despre un pachet multianual de asistență și tranziția de la echipament din era sovieică la echipament modern. Astfel, forțele ucrainene vor fi complet interoperabile cu forțele aliate. Vom trimite rezerve medicale și echipamente de deminare”, a subliniat secretarul general al NATO.

„Președintele Zelenski se va alătura ședinței inaugurale pentru noul consiliu NATO și UE”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Joe Biden, într-o vizită istorică în Marea Britanie. Întâlnire cu Regele Charles al III-lea și cu Rishi Sunak. „Relația dintre SUA și Marea Britanie este solidă ca o stâncă” | VIDEO