Confidenţialitate

Summitul NATO a început la Bruxelles pentru a se stabili cum se modifică Alianța în următorii ani

La Bruxelles, a început în această dupa amiază un nou summit NATO, la care Joe Biden participă pentru prima dată  în calitate de președinte.

La sosirea la cartierul general al Alianței, liderul american a ținut să spună că promisiunea apărării aliaților este pentru SUA o obligație sacră.

La prima reuniune a celor  30 de lideri ai NATO, în format fizic, aliații vor stabili cum se va schimba Alianța în următorii 9 ani.

Ce este clar este că se impun noi investiții militare, mai puțin poluante, peste cele în valoare de 260 de miliarde realizare în ultimii 7 ani de unii membri europeni și de  Canada.

Se va discuta despre securitatea infrastructurii informatice, dar și despre apărarea în spatiul extra-terestru, după cum spune secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. De altfel, Statele Unite au o armată specială deja, Forțele Spațiale.

Se va discuta mai ales de relația cu Rusia, aflată la  cel mai slab nivel de după războiul rece,

Liderii alianței se vor consulta cu președintele SUA, Joe Biden, înainte ca acesta să se întâlnească cu Vladimir Putin, la Geneva, miercuri.

Până atunci, liderul american a transmis aliaților europeni că orice ar fi, SUA vor veni în apărarea lor, numind articolul 5 din Tratatul NATO, cel privind apărarea colectivă, o obligație sacră.

Le reamintesc americanilor  mereu că atunci când SUA au fost atacate,  NATO a sărit în ajutor, a spus președinele Joe Biden.

Foto: Presidency.ro