Confidenţialitate

Summit UE în format 27, la Bratislava

Capitala Slovaciei, Bratislava, găzduieşte un summit european extraordinar, fără Marea Britanie.

Se va discuta despre viitorul spaţiului comunitar după Brexit.

În vară, britanicii s-au pronunţat – în majoritate – pentru ieşirea ţării lor din Uniune, un proces care se va întinde pe o perioadă de doi ani, de la momentul în care Londra va depune oficial cererea în acest sens.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut joi liderilor statelor Uniunii Europene să analizeze ‘brutal de onest’ problemele forului comunitar cu ocazia Summitului informal de la Bratislava, prevăzut pentru vineri şi consacrat analizării situaţiei create după decizia prin referendum a Marii Britanii de a părăsi UE, informează Reuters.

”Nu am venit la Bratislava pentru a ne consola reciproc sau, chiar mai rău, pentru a nega provocările reale cu care ne confruntăm în acest moment special în istoria comunităţii noastre după referendumul din Marea Britanie”, a spus Tusk, care va prezida vineri primul summit al UE în formatul cu 27 de lideri ai statelor membre, după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

”Nu putem începe discuţia noastră cu acest tip de convingere comodă că nimic nu este greşit şi că totul a fost şi este OK. Trebuie să ne reasigurăm cetăţenii că am învăţat lecţiile din Brexit şi că suntem capabili să readucem stabilitatea şi sentimentul de securitate şi protecţie eficientă”, a subliniat Donald Tusk.   El a evidenţiat trei priorităţi asupra cărora, în opinia sa, statele membre ar trebui să se pună de acord – consolidarea controalelor la graniţele externe ale UE, combaterea terorismului şi reasigurarea cetăţenilor în faţa efectelor adverse ale globalizării economice.