Summit NATO la Bruxelles

În condiţii sporite de securitate, miercuri, la Bruxelles, începe summitul Organizaţie Nord-Atlantice.

Autorităţile belgiene au mobilizat peste 2.000 de poliţişti şi 1.000 de militari. Sub atenta supraveghere a acestora, invitaţii vor cina în Parcul Jubileului.

Aeroportul internaţional din Bruxelles a avertizat, pe site-ul său, că sunt posibile ‘perturbări ale activităţii şi întârzieri pe arterele sale de acces’. Marți seară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că 7 state membre vor aloca, anul acesta, 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Pe listă figurează şi România.

Reuniunea de la Bruxelles va testa relaţia tensionată dintre Statele Unite ale Americii şi partenerii europeni. Preşedintele american Donald Trump a reproşat în mai multe rânduri faptul că Statele Unite plătesc cea mare parte a cheltuielilor în cadrul NATO.

În ajunul întâlnirii, preşedintele Uniunii Europene i-a cerut indirect liderului de la Casa Albă să îşi preţuiască mai mult aliaţii, pentru că oricum nu ar avea prea mulţi. Donald Tusk a amintit că, după atacurile teroriste din septembrie 2001, Europa a fost prima care a sărit în ajutorul Americii.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat la Europa FM că, la cererea României, în cadrul summitului va fi organizată și o reuniune distinctă dedicată securității la Marea Neagră.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS