Confidenţialitate

Summit NATO, la Bruxelles. Prima reuniune a Alianței la care participă președintele Biden

Summitul Alianței Nord-Atlantice începe, luni, la Bruxelles.

Din fotoliul de președinte al Statelor Unite, Joe Biden vrea să recâștige încrederea aliaților europeni după tumultuosul mandat al predecesorului Donald Trump.

Potrivit France Presse, summitul va marca o “regăsire” transatlantică.

Sesiunea de lucru ar urma să dureze trei ore, iar participanţii vor adopta o declaraţie negociată între capitale.

Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele.

Duminică, Casa Albă a precizat, potrivit Reuters, că noul concept strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.

Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.

După sesiunea de lucru, preşedintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele american va fi primit, marţi la prânz, de regele Belgiei, după care va participa la summitul UE-SUA, prevăzut să dureze două ore, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întâlnirea va dura două ore.

România va fi reprezentată la reuniune de președintele Klaus Iohannis, care va pleda pentru întârirea securității pe flancul estic.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a primit duminică, la castelul Windsor, pe preşedintele american Joe Biden și soția acestuia, Jill.