Confidenţialitate

Suedia modifică legea de combatere a terorismului, după ce Turcia a blocat primirea acestei țări în NATO

Guvernul de la Stockholm va promova o nouă lege privind combaterea terorismului, după ce Turcia a blocat primirea Suediei în NATO. Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace, a explicat ministrul suedez al Justiţiei, Gunnar Strommer.

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune teroristă.

O dată ce noua lege va fi adoptată, prevederile ei vor acoperi toate formele de participare la terorism. Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie.

Ministrul Justiției a recunoscut că înăsprirea legislatiei antiteroriste era necesara încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina pe o stradă comercială pietonală, omorând cinci oameni.

Suedia este considerată de terorişti o ţintă legitimă după ce, recent, un politician de extremă dreapta a ars Coranul într-o piață publică.

Gunnar Strommer a precizat însă că noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie considerată teroristă după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

Suedia s-a angajat față de Turcia să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului, pentru a o convinge să dea undă verde aderării sale și a Finlandei la NATO.

Luna trecută, Ankara a suspendat tratativele privind extinderea Alianţei, susţinând că Suedia nu face destule eforturi.

Foto: Shutterstock

Citește și: Scandalul Qatargate: Alți doi eurodeputați au rămas fără imunitate parlamentară