Confidenţialitate

Suedia, Danemarca și Polonia acuză Moscova de un „act de sabotaj” asupra gazoductului Nord Stream 1. Mai multe explozii, pe fundul Mării Baltice

Sunt investigate scurgerile de gaz rezidual detectate la conductele Nord Stream 1. Suedia, Danemarca și Polonia au denunțat un „act de sabotaj” al Moscovei asupra gazoductului, pe motiv că oficialii ruși nu ar dori să își asume sistarea oficială a livrărilor de gaz spre Europa.

Stațiile seismologice din zonă au detectat marți explozii puternice pe fundul Mării Baltice.

Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sun cauzate de „acte deliberate” şi „nu de un accident”. Declarația a fost făcută aseară de premierul danez.

Și Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată, relatează Reuters.

Scurgeri de gaz au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile.

Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

Citește și: Suedia avertizează că Nord Stream 1 a suferit două avarii și se înregistrează scurgeri. Statele UE nu vor mai putea primi gaze la iarnă

Foto: Shutterstock