Confidenţialitate

Suedia a devenit oficial membră a NATO. Premierul suedez: „Vom apăra libertatea alături de ţările cele mai apropiate, atât geografic, cât şi cultural” | AUDIO

Suedia a devenit oficial membră a NATO de ieri. Suedezii şi-au reconsiderat neutralitatea tradiţională după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani. Procesul de aderare la alianţă a fost tergiversat mai întâi de Turcia, apoi şi de Ungaria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o zi cu adevărat istorică. Suedia este acum membră a NATO”, a spus premierul suedez când a înmânat într-un cadru festiv guvernului SUA documentaţia oficială, ultimul pas al procesului de aderare.

„Vom apăra libertatea alături de ţările cele mai apropiate de noi atât geografic, cât şi cultural şi prin valori”, a mai spus acesta.

 „Celor care aşteaptă li se întâmplă lucruri bune”, a declarat în replică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Primirea în NATO a Suediei şi a Finlandei – cea din urmă cu 1340 de km de frontieră cu Rusia –  înseamnă cea mai importantă extindere a alianţei din ultimele decenii, notează Reuters.

Rusia a ameninţat că va lua „contramăsuri politice şi tehnico-militare” ca reacţie la demersul Suediei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Joe Biden, discurs către națiune, înaintea alegerilor prezidențiale: „Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri în Ucraina, vă asigur că nu o va face’’ | VIDEO