Sucurile dulci cresc riscul de cancer pancreatic

Un consum ridicat de fructoză şi zaharoză duce la o creştere cu 35% a riscului apariţiei cancerului pancreatic.

Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltării cancerului pancreatic, din cauza conţinutului ridicat de zaharoză, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Georgetown din Statele Unite.

Studiul a presupus evaluarea riscului dezvoltării cancerului pancreatic pentru consumatorii de sucuri care conţin zahăr, în rândul a 60.000 de persoane din Singapore, pe o perioadă de 14 ani.

Principala concluzie a studiului a fost că persoanele care consumă mai mult de două băuturi carbogazoase pe săptămână prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer pancreatic faţă de cele care beau mai puţin de două sucuri dulci săptămânal.

Un al doilea studiu care s-a desfăşurat pe o perioadă de 16 ani şi care a incous 25.000 de persoane, a arătat că cei a căror dietă zilnică include o cantitate mai mare de zaharoză sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta cancer pancreatic.

Cauza acestui fenomen nu este deocamdată cunoscută. O ipoteză ar fi că excesul de zaharoză provoacă apariţia cancerului pancreatic prin creşterea producţiei de insulină. Aceasta este un hormon secretat de pancreas cu rolul de a scădea concentraţia zahărului din sânge, după fiecare masă.

Descoperirea a fost validată de un al treilea studiu, realizat pe 160.000 de persoane care a arătat că un consum ridicat de fructoză şi zaharoză duce la o creştere cu 35% a riscului apariţiei cancerului pancreatic.