SUA: Un insecticid împotriva țântarilor ce transmit Zika, a ucis milioane de albine

Apicultorii din Carolina de Sud, în sud-estul SUA, au descoperit în cursul acestei săptămâni că le-au murit milioane de albine, după ce autoritățile au  răspândit pe cale aeriană un insecticid controversat împotriva țânțarilor purtători ai virusului Zika.

Conform presei locale, apicultorii din zonă au pierdut 46 de stupi și peste 2,5 milioane de albine în cursul acestei săptămâni.

Insecticidul folosit în SUA împotriva virusului Zika este Naled, un pesticid organofosforic utilizat de decenii pentru eradicarea țânțarilor. În plus, acest insecticid nu ucide doar țânțarii, dovedindu-se toxic și pentru albine și fluturi dar și pentru pești și alte organisme acvatice.

Uniunea Europeană a interzis utilizarea sa din anul 2012 din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătate și pentru mediu.

Numeroși oameni de știință au atras atenția că oamenii care intră în contact cu acest insecticid pot suferi afecțiuni ale sistemului respirator și că poate provoca chiar anumite forme de leucemie la copii.

Din acest motiv, teritoriul american Porto Rico, unde s-au înregistrat 14.000 de cazuri de infecții cu virusul Zika, a refuzat declanșarea unei campanii de pulverizare împotriva țânțarilor cu Naled, apelând în schimb la BTI, un larvicid natural.

În Florida s-au înregistrat până în prezent 49 de cazuri de infecții locale cu Zika, la care se adaugă 656 de cazuri contactate în străinătate. În total, în Florida, 80 de femei însărcinate au fost infectate cu acest virus.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS