SUA: Ultima confruntare dintre Barack Obama și Mitt Romney

Cel mai recent sondaj îi prezintă la egalitate pe candidații democrat și republican, cu 47% din intențiile de vot.

Ultimele ore până la marea confruntare: Barack Obama și Mitt Romney se duelează pentru a treia și ultima dată, într-o dezbatere televizată, înainte de alegerile prezidențiale.

Cursa a devenit și mai strânsă: cel mai recent sondaj îi prezintă la egalitate pe candidații democrat și republican, cu 47% din intențiile de vot.

Un sondaj anterior îi dădea un ușor avantaj, de trei procente, președintelui Obama.

Problemele de politică externa – iată marea confruntare ce ar putea face diferenta dintre cei doi. Mitt Romney promite să restaureze prestigiul american în lume după preşedinţia ‘pasivă’ a lui Barack Obama. O administratie pasiva inclusiv în faţa atacurilor americane din lumea arabă. Dar – tonul ferm al lui Romney nu aduce si propuneri concrete, remarca analistii citati de France Presse. Prieten al premierului israelian Benjamin Netanyahu din anii ’70, republicanul garantează că nimic nu va putea îndepărta cele două naţiuni sub preşedinţia sa. Romney anunta sactiuni dure în privinţa Iranului pentru a impiedica aceasta tara sa fabrice arma nucleara si incurajeaza înarmarea opoziţiei din Siria . Cât despre retragerea din Afganistan, Mitt Romney e de acord cu retragerea pana in 2014 a trupelor americane. Dacă republicanul va ajunge la Casa Albă, relațiile cu Rusia si China ar putea fi tensionate. Candidatul republican a promis ca va apara tinerele democraţii europene de ‘umbra’ Rusiei lui Vladimir Putin si a sugerat ca autoritatile chineze isi manipuleaza moneda, fapt care ar putea conduce la represalii vamale.In schimb, Barack Obama este asteptat sa anunte că şi-a respectat promisiunile cum ar fi retragerea din Irak şi tranziţia în Afganistan şi că a obţinut succese în faţa Al-Qaida. In acest context, Statele Unite au dezmintit ca ar fi ajuns la un acord privind negocieri directe cu Iranul asupra programului nuclear iranian – cum a scris New York Times. Inaintea marii dezbateri, Cabinetul pentru Politică Externă al lui Obama transmite ca presedintele in exercitiu ramane consecvent: va împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară.