SUA: Trump, înfrânt în Senat

Planul preşedintelui SUA pentru a ieşi din cel mai lung blocaj bugetar din istorie nu a depăşit, joi, obstacolul Senatului, opoziţia democrată rămânând ferm împotriva adoptării unui buget pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relatează Agerpres, citând AFP.

În cea de-a 34-a zi a impasului bugetar, nu a apărut nicio soluţie pentru a ieşi din impasul care afectează un sfert din administraţiile federale americane, 800.000 de funcţionari şi numeroşi subcontractori.

„Nu vom ceda!” în privinţa zidului, a scris pe Twitter Donald Trump înainte de vot.

Republicanii sunt majoritari în Senat, dar cu 53 de mandate din totalul de 100 aveau nevoie de voturi democrate pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesare adoptării propunerii formulate de Donald Trump.

Eforturile s-au dovedit zadarnice.

Textul republican, bazat pe propunerea lui Donald Trump, ar fi permis finanţarea guvernului până în septembrie. Dar mai ales ar fi inclus cele 5,7 miliarde dolari pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de preşedintele american: un răgaz de trei ani pentru un milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

A urmat un vot cu privire la o contrapropunere a democraţilor, care prevedea finanţarea parţială a guvernului până la 8 februarie, şi care a eşuat la rându-i.

Odată ieşiţi din impasul bugetar, democraţii promiteau să revină la masa negocierilor pe tema securităţi la frontiere, însă nu se pune problema să negocieze atât timp cât „americanii sunt ţinuţi ostatici”, spun ei.

Textul lor nu conţine un buget pentru zid, pe care îl consideră „imoral” şi ineficient, dar propune o sumă pentru întărirea securităţii la frontiere

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS