Confidenţialitate

SUA: Trump îl atacă dur pe liderul republicanilor din Senat

La câteva zile după achitarea în procesul politic intentat împotriva sa în Senatul de la Washington, fostul preşedinte american Donald Trump a lansat un atac dur la adresa republicanul Mitch McConnell.

Congresmenul a declarat că este „responsabilul moral” pentru asaltul asupra Capitoliului, la 6 ianuarie, din cauza „minciunilor” sale privind fraudarea alegerilor.

Mitch McConnell a sugerat că Donald Trump ar trebui să fie judecat penal şi civil, pentru că este „încă responsabil pentru tot ce a făcut în timpul mandatului”.

Marţi, fostul președinte i-a răspuns acestuia prin cea mai amplă declaraţie lansată de când a plecat, luna trecută, de la Casa Albă.

„Partidul Republican nu va mai putea să fie respectat sau puternic cu «lideri» politici precum senatorul Mitch McConnell la conducerea sa”, a scris el într-un comunicat preluat de BBC.

În opinia sa, „lipsa de înţelegere politică, de înţelepciune, pricepere şi personalitate” a lui McConnell i-a costat pe republicani controlul Senatului după alegerile din luna noiembrie.

În urma scrutinului, cele 100 de fotolii din Senat sunt împărţite acum egal între democraţi şi republicani.

Cei doi republicani au avut o relaţie cordială în timpul în timpul administrației republicane.

Tensiunile au apărut după pierderea alegerilor.

Ruptura s-a accentuat după revolta de la Capitoliu, în care au murit 5 persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie.

Susținătorii miliardarului au intrat cu forța în clădire, în timpul ședinței de validare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Pus sub acuzare pentru „incitare la insurgenţă”, Donald Trump a fost achitat de Senat. Doar 7 republicani au votat pentru inculparea fostului președinte. Două treimi dintre senatori ar fi trebuit să susțină condamnarea, care l-ar fi privat de a candida în viitor la funcții publice.

Șefă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosy a anunțat că va mandata o comisie independentă să investigheze violențele de la Capitoliul.

În altă ordine de idei, procuratura new-yorkeză cercetează tranzacții financiare ale lui Donald Trump din perioada de dinainte de a deveni președinte al SUA.