SUA: Suspans electoral în așteptarea rezultatelor pentru Congres

Sunt în desfăşurare alegerile pentru Congresul de la Washington, un scrutin-test pentru administraţia republicană a lui Donald Trump.

Primele rezultate au indicat victorii ale opoziţiei democrate în Vermont și sudul Floridei, alimentând speranțele unei revanșe electorale la doi ani de la înfrângerea suferită de Hillary Clinton în bătălia prezidențială.

Statul Colorado îl trimite la Washington pe democratul Jared Polis, un homosexual declarat, ceea ce reprezintă o premieră.

Tot în premieră, statele Minnesota și Michigan vor fi reprezentate în Congres de femei de origine musulmană.

Alegerile au adus o schimbare de 180 de grade în viaţa Alexandriei Ocasio-Cortez, care, în mai puţin de cinci luni, a trecut de la jobul de barmaniță la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani.

Potrivit estimărilor, Sharice Davids va deveni prima amerindiană aleasă în Congresul SUA.

Miza alegerilor „la jumătate de termen” este controlul asupra Camerei Reprezentaţilor, întrucât harta electorală le oferă republicanilor avantaj în menţinerea majorităţii în Senat.

Vor trebui să treacă mai multe ore pentru a avea o idee asupra culorii viitorului Congres, cel de-al 116-lea din istorie, notează Agerpres, citând AFP.

Au fost raportate câteva probleme tehnice în unele secţii de vot.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS