Confidenţialitate

SUA şi-au retras din Irak o parte din personalul de la ambasada din Bagdad şi de la un consulat

Departamentul de Stat al Statelor Unite le-a ordonat astăzi angajaţilor săi care nu au un rol esenţial să părăsească de urgenţă Irakul.

Decizia vine pe fondul creşterii tensiunii la graniţa Irakului cu Iranul.

Ieri,  Comandamentul central al SUA a anunţat că forţele sale din Irak şi Siria au intrat în alertă în urma unor  ”ameninţări credibile” din partea Iranului în regiune.

Marile agenţii de presă străine scriu că decizia de retragere parţială a personalului american vine după au apărut informaţii despre amplasarea unor rachete de către miliţiile pro iraniene şiite, în nordul ţării, la graniţa cu Irakul.

5.200 de militari americani din Irak au intrat în alertă, iar din SUA continuă să vină întăriri: nave, bombardiere, rachete şi vehicule militare.

Un reprezentant al Gărzii Revoluţionare iraniene a afirmat că Teheranul va riposta la orice act de agresivitate din partea SUA.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american MIke Pompeo a aterizat  în capitala Irakului. El  le-ar fi transmis irakienilor că dacă forţele SUA sunt atacate pe pământ irakian, atunci ele se vor apăra fără a se coordonata cu Bagdadul.

Tensiunea dintre Iran şi Sua s-a acutizat mai ales după ce Washingtonul s-a reteas din acordul nuclear cu Iranul.