Confidenţialitate

SUA: Senatul încuviințează procesul inițiat de democrați împotriva lui Trump

Senatul american a încuviințat, marți, procesul inițiat împotriva fostului președinte Donald Trump pentru incitare la asaltul asupra Capitoliului, la 6 ianuarie.

Un episod violent comis de simpatizanții acestuia, soldat cu 5 morți.

Congresmenii democrați consideră că republicanul reprezintă un pericol pentru democrația americană chiar și după ce acesta a părăsit Casa Albă.

Avocații lui Donald Trump au anunțat că acesta nu se va prezenta în Senat pentru a depune mărturie.

Jamie Raskin, congresmanul care conduce acuzarea, a descris momentele în care fiica şi ginerele său, aflaţi în clădirea Capitolului în timpul asaltului, s-au temut pentru vieţile lor. “Tinerii s-au ascuns sub un birou pentru a trimite ultimele SMS-uri şi a-şi lua la revedere în şoaptă la telefon. Credeau că vor muri’, a povestit.

“În jurul meu oamenii îşi strigau soţiile şi soţii, pe cei dragi, pentru a-şi lua rămas bun. Membrii Congresului îşi scoteau insignele de congresmeni pentru a nu putea fi identificaţi de mulţime în timp ce încercau să fugă din calea violenţele”, a adăugat Jamie Raskin cu ochii în lacrimi. “Au murit oameni în acea zi. Ofiţerii s-au trezit cu leziuni la capul şi la creier. Unii oameni au rămas fără ochi. Un ofiţer a suferit un infarct iar un altul şi-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiţeri s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru”, a conchis el.

În tot acest timp, procuratura new-yorkeză și-a intensificat investigaţia ce vizează afacerile imobiliare ale lui Donald Trump.

Marți, un judecător al Curţii Supreme din New York a ordonat ca Trump Organization să predea documentele solicitate de anchetatorii din Manhattan.