Confidenţialitate

SUA riscă “să piardă un prieten prețios”, avertizează Erdogan

Preşedintele turc a avertizat administrația SUA, marți, că riscă “să piardă un prieten preţios” prin “încolţirea” Turciei, cu două săptămâni înaintea unei întrevederi pe care Recep Erdogan o va avea cu omologul său american, Joe Biden, pe fondul tensiunilor bilaterale, relatează France Presse.

Cei doi lideri se vor întâlni pe 14 iunie, în marja unui summit NATO la Bruxelles.

Puternic tensionate din 2016, relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat şi mai mult după venirea lui Joe Biden la Casa Albă, succesorul lui Donald Trump cu care Recep Erdogan stabilise legături personale.

Ankara a reacţionat virulent după recunoaşterea de către Washington în aprilie a genocidului comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Turcia, urmaşa Imperiului Otoman, respinge termenul de genocid şi susţine că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în urma cărora între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa.

Recep Erdogan, care conduce Turcia în mod autoritar din 2003, a subliniat că a reuşit întotdeauna să lucreze cu locatarul Casei Albe, “indiferent dacă acesta era republican sau democrat’.