SUA renunță la un anumit tip de rachete în Europa

Administrația de la Casa Albă a ales, în schimb, să își sporească protecția pe teritoriul american față de amenințările venite din partea Coreei de Nord.

Sistemul de apărare anti-rachetă urma să fie implementat pe parcursul a 4 etape. Statele Unite renunță însă la ultima dintre aceste etape, care presupunea, în principal, introducerea unui nou tip de rachete interceptoare. Oficialii americani au anunțat că sunt nevoiți să întărească protecția antirachetă pe teritoriul Statelor Unite, având în vedere amenințările venite din partea Coreei de Nord.

Decizia nu afectează în niciun fel România – le-au transmis cei din departamentul de stat american oficialilor de la București. Calendarul stabilit pentru ca baza de la Deveselu să devină operațională din 2015 rămâne în vigoare. Oficialii americani au amintit că Statele Unite își respectă angajamentul luat în ceea ce privește protecția membrilor europeni ai NATO.

De altfel, Statele Unite au decis să dezvolte sistemul de apărare antirachetă tocmai pentru a-și proteja mai bine aliații din Europa, având în vedere intervenția acestora în teatrele de operații. Sistemul presupune amplasarea de sisteme radar care să detecteze din timp lansarea rachetelor. Astfel de sisteme au fost deja amplasate pe o navă în Marea Mediterană, dar interceptori vor fi și pe uscat, la diverse baze, cum ar fi cea de la Deveselu.