SUA: Primele decese de COVID-19, cu câteva săptămâni înainte de debutul crizei

Autoritățile californiene anunță că primele două decese cauzate de noul coronavirus s-au înregistrat la începutul şi la mijlocul lui februarie, cu câteva săptămâni înainte de debutul crizei sanitare.

Ambele victime au murit la domiciliu, spun autoritățile comitatului Santa Clara.

Autopsiile au confirmat că acestea erau infectate cu SARS-CoV-2.

Până la momentul actual, întâiul deces raportat oficial în SUA data din 26 debruarie, în statul Washington, notează France Presse.

O explicație oferită de autorități este aceea că testele erau rezervate la acea vreme doar persoanelor care prezentau anumite simptome şi care călătorriseră recent.

Este posibil ca și alte decese, care au trecut până acum neobservate în comitatul Santa Clara, să fi fost cauzate de noul coronavirus.

Numărul cazurilor de COVID-19 ar fi în comitatul Santa Clara de cel puţin 50 de ori mai mare decât cel anunţat în mod oficial, potrivit unui studiu realizat de experți de la Universitatea californiană Stanford, bazat pe analize de sânge prelevate de la peste 3.000 de voluntari.

Statele Unite sunt națiunea cea mai afectată de pandemie, cu 44.845 de decese centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

La nivel național, în SUA sunt peste 820.000 de contaminări.

În contextul actualei crize mondiale generate de noul coronavirus, în ultima lună, cel puțin 25.000 de persoane au murit în plus față de stastisticile oficiale COVID-19, arată o analiză New York Times.

Totalul include cazuri de oameni care este posibil să nu fi primit tratamentul necesar în spitale, când acestea au fost depășite de numărul de internări.

Datele arată că, în unele țări, numărul de decese a crescut enorm față de aceeași perioadă din anii trecuți.

New York Times a analizat centralizări privind decesele din 11 țări, printre acestea Marea Britanie, Spania, Franța, Olanda și Belgia. În toate acestea, rata deceselor a crescut semnificativ.

Spre exemplu, la Paris, capitala Franței, de două ori mai mulți oameni mor zilnic decât în anii precedenți, iar în metropola americană New York, de patru ori mai mult.

Per total, potrivit analizei cotidianului american, în multe țări europene numărul deceselor a crescut cu 20-30%.

În unele state, autoritățile încearcă să stabilească mai clar câte dintre decesele din această perioadă au survenit pe fondul crizei COVID-19, după ce inițial au numărat doar persoanele din spitale care au murit după ce au fost infectate cu virusul.

Un proiect de cercetare care monitorizează mortalitatea în 24 de țări din Europa arată că rata deceselor a crescut masiv în Belgia, Franța, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie. Impactul nu pare să fie așa de mare în Germania sau Ungaria.

România nu este printre țările analizate.

Un expert de la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice din Germania atrage atenția însă că datele privind mortalitatea crescută din această perioadă sunt măsurate în contextul restricțiilor fără precedent adoptate. Fără acestea, probabil, rata deceselor ar fi fost mult mai mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS