Confidenţialitate

SUA: Prima localitate unde votarea s-a încheiat. Biden a luat primele cinci voturi

Candidatul democrat Joe Biden a luat toate cele cinci voturi exprimate în Dixville Noch, o mică localitate de la frontiera dintre Statele Unite și Canada, care a dat startul simbolic alegerilor pentru președintele american.

Milioane de americani sunt așteptați la urne, în condițiile în care numărul celor care au votat deja a atins cote record: peste 96 de milioane de alegători au votat fie prin corespondență, fie în secțiile deschise înainte de ziua votului.

Localitatea de lângă graniţa canadiană a continuat o tradiţie stabilită din 1960, care i-a adus titlul de “First in the Nation” – Prima din ţară.

Acolo, toţi alegătorii eligibili se adună în „Sala de vot” la miezul nopții, pun ștampila pe buletin, iar rezultatele sunt anunțate cu multe ore înainte de orice alt loc din Statele Unite.

Atât Donald Trump, cât și Joe Biden au încheiat campania în state care pot înclina decisiv balanța într-o direcția s-a alta. Președintele în funcție a declarat la ultimul miting din Michigan că este pregătit să să ducă o bătălie post-electorală, în cazul în care numărătoarea voturilor prin corespondență va începe după încheierea votului fizic.

Votul prin corespondență a fost de altfel una dintre principalele dispute din campanie. Joe Biden, care a încheiat campania în Pennsylvania a făcut un apel pentru participarea la vot.

Este așteptat ca deschiderea buletinelor de vot trimise prin poștă, aproximativ 60 de milioane, să schimbe complet rezultatul alegerilor.