Confidenţialitate

SUA: Prima dezbatere tv Trump – Biden, lipsită de menajamente

Cu 35 de zile înainte de scrutinul prezidenţial american, republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden s-au întâlnit pentru prima oară – faţă în faţă – la Cleveland, în Ohio, continuând tirade de acuze reciproce.

Presa americană scris că spectacolul tv oferit de contracandidați a fost unul mediocru, ba chiar “un circ”.

Republicanul Donald Trump a insultat inteligența democratului Joe Biden și l-a întrerupt în mod constant, în timp ce acesta din urmă l-a făcut mincinos pe liderul de la Casa Albă.

În timp ce Joe Biden a susținut că actuala administrație a eșuat pe toate planurile, Donald Trump și-a acuzat rivalul că nu se poate lăuda cu vreun lucru reușit în cei 47 de ani de activitate politică.

Președintele și-a apărat dreptul de a face o nouă nominalizare la Curtea Supremă, unde un scaun a rămas vacant după decesul judecătoarei progresiste Ruth Bader Ginsburg. Trump o propune pe Amy Coney Barrett, cunoscută pentru viziunile sale conservatoare.

“Am câştigat alegerile. Alegerile au consecinţe”, a spus răspicat preşedintele, adăugând că partidul său republican deţine majoritatea în Senat, camera care confirmă judecătorii. Trump a lăudat calităţile propunerii sale, judecătoarea Amy Coney Barrett: “Va fi la fel de bună ca oricine a servit în acea Curte”, a subliniat el.

“Suntem în mijlocul alegerilor”, a replicanul candidatul democrat Joe Biden. “Ar trebui să aşteptăm să vedem care este rezultatul acestor alegeri”.

Biden i-a reproșat adversarului gestionarea “dezastruoasă” a pandemiei. În apărarea sa, Trump a susținut că democratul nu s-ar fi descurcat deloc mai bine în locul său ținând cont de amploarea crizei sanitare.

“Suntem la câteva săptămâni distanţă de un vaccin”, a anunţat Trump, asumându-şi meritul pentru programele ştiinţifice. Preşedintele a dat vina pe mass-media care a proiectat o imagine proastă despre el, în timp ce Biden a avut parte de o presă favorabilă.”Nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o noi”, i-a spus Trump lui Biden.”Ştiu cum să-mi fac treaba”, a replicat Biden. “Nu am deloc încredere în el” în privinţa vaccinului, a adăugat candidatul democrat.”Tot ceea ce a spus până acum este pur şi simplu o minciună”, a acuzat Biden.”Nu are niciun plan. Acest om nu ştie despre ce vorbeşte”.

Preşedintele SUA s-a confruntat cu întrebări repetate din partea moderatorului referitoare la impozitele sale pe venit, după ce recent în presă au apărut informaţii potrivit cărora valoarea taxelor plătite în 2016 şi 2017 a fost de 750 de dolari. “Am plătit milioane de dolari de impozite, milioane de dolari de impozite pe venit”, a spus Trump, care a refuzat să dea cifre exacte, în pofida insistenţei moderatorului. Preşedintele Trump nu şi-a făcut niciodată publice declaraţiile fiscale, după tradiţia candidaţilor la Casa Albă din ultimele decenii.

Taberele s-au ciocnit și pe tema diviziunilor rasiale, care s-au reaprins în Statele Unite.

Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să denunțe “supremația albilor”.

“Acesta este un preşedinte care a folosit totul pentru a încerca să genereze ură rasistă, diviziune rasistă”, a acuzat Biden, adăugând că “există nedreptate sistemică în această ţară”. Trump a contracarat afirmând că Biden, pe vremea când era senator, în anii 1990, a adoptat un proiect de lege privind infracţionalitatea care i-a afectat negativ pe afro-americani.”Noi credem în lege şi ordine, în timp ce tu nu”, i-a spus Trump lui Biden, după care dezbaterea a abordat modul în care s-au purtat poliţiştii în timpul protestelor.

Preşedintele Trump a invocat sprijinul de care se bucură în rândul ofiţerilor de poliţie, în timp ce Biden a fost presat de moderator să răspundă cu privire la motivul pentru care nu a cerut represiuni mai dure în timpul protestelor care au degenerat în revolte în timpul verii. Ca răspuns, Biden a ţinut să condamne orice proteste violente.

“Nu face decât să pună paie pe foc”, a calificat Biden abordarea dură a lui Trump.

Odată cu apropierea scrutinului de la 3 noiembrie, republicanul se teme că ar putea deveni primul preşedinte care nu este reales în ultimul sfert de secol. De aceea insistă că votul prin corespondență va fi fraudat.

Moderator dezbaterii de 90 de minute, jurnalistul Chris Wallace, de la Fox News, o figură respectată de ambele tabere, n-a avut deloc o misiune ușoară.

Audiența din sală a fost una redusă, respectând distanțarea fizică.

În schimb, este de așteptat ca zeci de milioane de americani să fi stat cu ochii pe micile ecrane.

Impactul dezbaterilor televizate asupra rezultatului alegerilor rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

Următoarele dezbateri prezidenţiale vor avea loc pe 15 octombrie, în Miami (Florida) şi pe 22 octombrie, în Nashville (Tennessee), amintește Agerpres.

Vicepreşedintele republican Mike Pence se va confrunta cu rivala democrată, senatoarea Kamala Harris, pe 7 octombrie, la Salt Lake City (Utah).