Confidenţialitate

SUA: Președintele Biden și-a prezentat planul de redresare economică, în valoare de 1,9 trilioane de dolari

În așteptarea momentului învestirii în funcția de președinte, programat conform tradiției la 20 ianuarie, democratul Joe Biden și-a prezentat, joi seară, planul de redresare a economiei SUA, a cărui valoare este estimată la 1.900 de miliarde de dolari.

Dacă va fi aprobată de Congres, strategia implică acordarea a câte 1.400 de dolari pentru fiecare gospodărie americană, relatează BBC.

Propunerea include 415 miliarde de dolari pentru lupta împotriva crizei sanitare Covid şi 440 de miliarde de dolari pentru micile afaceri.

Într-un discurs susţinut în orașul Wilmington, fieful său politic din statul Delaware, Joe Biden a promis să învingă în lupta cu temutul coronavirus SARS-CoV-2, care a ucis mai mult de 385.000 de persoane în SUA.

„Nu este timp de pierdut! Sănătatea naţiunii noastre este în joc. Trebuie să acţionăm şi trebuie să acţionăm acum!”,  insistat viitorul locatar de la Casa Albă. „Vor exista poticneli, dar voi fi mereu sincer cu voi legat de progresul pe care îl facem şi de obstacolele cu care ne confruntăm”, a adăugat el.

Zilnic, autoritățile sanitare americane raportează peste 200.000 de infecții.

Bilanţul deceselor zilnice asociate Covid a depăşit, în unele zile, pragul de 4.000.

Joe Biden propune ca guvernul să aloce 20 de miliarde de dolari în campania de imunizare, inclusiv să organizeze centre pentru vaccinare în masă şi să creeze unităţi mobile pentru regiunile izolate.

„Vaccinarea în Statele Unite a fost un eşec groaznic până acum”, consideră Joe Biden.

Cu aproximativ 11 milioane de şomeri pe întreg cuprinsul Americii, sprijinul financiar acordat acestora ar putea creşte cu 400 de dolari pe săptămână, de la 300 de dolari cât este în prezent ajutorul.

Joe Biden va solicita Congresului să dubleze salariul minim la 15 dolari pe oră, aceasta fiind o prioritate a taberei democraţilor dinainte de pandemie.