SUA, pregătite să lanseze un atac preventiv asupra Coreei de Nord

Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv asupra Coreei de Nord, dacă vor avea certitudinea că Phenianul este pe punctul de a face un nou test nuclear. Este ceea ce au declarat mai mulţi oficiali americani din serviciile de informaţii, citaţi de NBC News.

Coreea de Nord sărbătoreşte mâine 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir Sen, iar Phenianul a folosit aceste sărbători naţionale importante pentru a evidenţia puterea regimului său.

Mai mulţi oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NBC că armata americană este în stare de alertă din cauza unui posibil test nuclear nord-coreean, care ar fi iminent. Casa Albă ar putea decide, pentru prima dată în istorie, un atac preventiv pentru a-l împiedica. Atacul – cu arme conventionale – ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren.

Exista insa pericolul ca regimul nord-coreean să atace – la rândul său – Coreea de Sud.

De aceea, serviciile de informaţii americane au explicat că pentru un eventual atac preventiv e nevoie de acordul Guvernului de la Seul. Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile privind un posibil atac preventiv, subliniind că este politica sa să nu discute operaţiuni viitoare “şi nici să speculeze public privind scenarii posibile”.

Regimul comunist sărbătoreşte mâine 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider. Iar astfel de ceremonii sunt adesea pretextul pentru desfăşurarea de forţe militare.

Cei aproximativ 200 de jurnalişti străini prezenţi în capitala ţării comuniste au fost anunţaţi să se pregătească pentru ceva “mare şi important”, dar nu au primit detalii.
Coreea de Nord ar fi “plasat un dispozitiv nuclear într-un tunel”, iar acesta ar putea fi detonat mâine dimineaţă, au declarat, sub acoperirea anonimatului, mai mulţi oficiali americani, pentru postul de radio Voice of America.

Armata americană a mutat mai multe nave de război în apropierea peninsulei Coreea: două distrugătoare capabile să lanseze rachete Tomahawk, un portavion si mai multe bombardiere americane. Presa nord-coreană a ameninţat marţi că Phenianul va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite, la orice semn de agresiune americană.

Între timp, pe Twitter, Donald Trump a avertizat: „Coreea de Nord caută probleme”.
Amintim, Phenianul a efectuat cinci teste nucleare, dintre care două în 2016.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS