SUA, „întristate” de confirmarea că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis

La puţin timp după ce guvernul Arabiei Saudite a confirmat că ziaristul  Jamal Khashoggi a fost ucis în clădirea consulatului de la Istanbul, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă, relatează Agerpres, care citează AFP.

Cazul riscă o tensionare a relaţiilor dintre cei doi aliaţi.

„Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

„Statele Unite iau notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi”, a adăugat Sarah Sanders.

Menajând într-o primă fază regatul sunnit în numele intereselor strategice comune, preşedintele american Donald Trump a admis, joi, în premieră că acest jurnalist este foarte probabil mort, ameninţând Riadul cu „foarte grave” consecinţe.

„Vom lua în considerare cu siguranţă o gamă largă de răspunsuri potenţiale” dacă Arabia Saudită este vinovată, a susţinut, vineri, într-un interviu pentru Voice of America, şeful diplomaţiei americane. Mike Pompeo a precizat că important este să se facă lumină în acest caz.

Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele SUA a considerat credibilă explicaţia oferită, sâmbătă, de guvernului de la Riad, potrivit căruia între Jamal Khashoggi şi persoanele prezente în consulat a izbucnit un conflict, în urma căruia cel dintâi „a murit”.

Donald Trump le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor celor întâmplate reprezintă un „prim pas bun”.

Critic al puterii saudite, Jamal Khashoggi nu a mai dat niciun semn de viaţă de când s-a dus la consulatul din Istanbul, pe 2 octombrie, pentru un demers administrativ, iar oficialii turci afirmă că el a fost asasinat de un comando trimis special de Riad.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS