Confidenţialitate

SUA: Internați la urgență, după ce au înghiţit dezinfectant pentru mâini

Autoritățile din domeniul sănătății din SUA trag un semnal de alarmă, după ce au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicaţii cu metanol, în lunile iunie și iulie, cauzate de înghiţirea dezinfectanţilor de mâini. Cazurile au fost raportate în statele Arizona şi New Mexico.

Patru persoane și-au pierdut viața în acest fel.

Dacă în cazul a trei persoane, cu deficiențe de vedere, ar putea fi vorba de o confuzie, în celelalte cazuri nu este clar de ce au consumat substanțele. Autoritățile bănuiesc că, având antecedente de consum mare de alcool, ar fi putut apela la dezinfectanți în lista altor băuturi.

Autorităţile transmit că otrăvirea severă cu metanol poate duce la orbire sau moarte şi le-au cerut oamenilor să verifice dacă igienizantele lor de mâini conţineau metanol și în niciun caz să nu consume substanțele destinate igienizării mâinilor sau suprafețelor.

În iulie și OMS trăgea un semnal de alarmă privind utilizarea greșită a dezinfectanților. OMS cerea statelor să acorde mai multă atenție și să ia măsuri de precauție sporite în utilizarea acestor substanțe, după o analiză preliminară a cazurilor de otrăvire cauzate de consumul neintenționat și intenționat de dezinfectanți dar şi referitor la comportamente și acțiuni nepotrivite, fals preventive.