Confidenţialitate

SUA: Începe Convenția Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului la prezidențiale

Peste cinci mii de delegați democrați sunt așteptați să participe de luni până joi la Convenția Partidului Democrat din Statele Unite. Evenimentul, care va avea loc în Philadelphia, este prilejuit de anunțatea candidatului democrat la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Mii de protestatari au ocupat duminică străzile din Philadelphia pentru a-şi arăta susţinerea faţă de senatorul socialist Bernie Sanders, care s-a retras din cursa pentru nominalizarea democraţilor la prezidenţiale în favoarea fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta este primul protest de anvergură organizat de susţinătorii senatorului în ajunul Convenţiei Partidului Democrat, scrie AP.

”În niciun caz DNC, noi nu votăm cu Hillary” şi ”Aşa arată democraţia” sunt lozincile scandate de protestatarii democraţi, care au ocupat străzile din zona centrală, unde va avea loc Conveţia Partidului Democrat în perioada 25-28 iulie, în urma căreia Hillary Clinton va fi învestită.

Deşi organizate timp de luni de zile, protestele de duminică au demostrat că Partidul Democrat rămâne extrem de divizat, chiar dacă a încercat să dea semne de unitate în ultimele săptămâni, după ce senatorul socialist Bernie Sanders a ales să-şi anunţe susţinerea pentru Hillary Clinton.

De asemenea, preşedinta Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz şi-a anunţat demisia, după descoperirea unui e-mail care sugerează că DNC a favorizat-o pe Hillary Clinton încă din timpul alegerilor primare. Ultima descoperire a stârnit furia susţinătorilor senatorului socialist, care a înregistrat o înfrângere în urma alegerilor primare din statele SUA.

”Toată lumea presupunea deja că Partidul Democrat este împotriva lui Bernie Sanders, dar asta nu înseamnă că se va schimba ceva după ce partizanatul politic a fost demonstrat”, a declarat o protestatară.

Protestatarii au menţinut o atmosferă paşnică, în ciuda temperaturilor ridicate care i-au determinat pe poliţişti şi voluntari să distribuie sticle de apă la barierele ridicate pe străzi.