Confidenţialitate

SUA înăsprește condițiile programului Visa Waiver pentru Ungaria. Reacția Ministerului de Interne din Ungaria

Statele Unite ale Americii au impus marți – 1 august 2023 – restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte ungare în cadrul programului Visa Waiver. Oficialii americani au afirmat că Budapesta nu a remediat problemele de securitate pe care Washingtonul le-a semnalat în mod repetat, scrie Reuters. Ministerul de Interne din Ungaria a transmis într-un comunicat oficial că mișcarea Statelor Unite ale Americii este o „răzbunare”.

UPDATE 19:03. Reacția oficialilor de la Budapesta

Ministerul de Interne al Ungariei a emis un comunicat în care spune că măsura luată de SUA în cadrul programului Visa Waiver este o „răzbunare”, scrie Agerpres.

Statele Unite ale Americii ar fi solicitat guvernului din Ungaria date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetățenie care nu locuiesc în Ungaria.

Oficialii din Ungaria subliniază că nu sunt de acord cu dezvăluirea acestor date pentru că „este în joc securitatea etnicilor maghiari”.

Acesta ar fi motivul pentru care SUA „se răzbună pe maghiari”, transmite Ministerul de Interne al Ungariei în comunicat.

Știre inițială

Relațiile dintre guvernul american și guvern de la Budapesta s-au răcit odată cu amânarea unui vot de către Budapesta în privința aderării Suediei la NATO, dar și de restricțiile privind drepturile LGBTQ impuse de guvernul naționalist condus de Viktor Orban.

Ambasada SUA la Budapesta a transmis într-un comunicat că perioada de valabilitate oferită persoanelor din Ungaria în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă de la doi ani la un an. Instituția a mai transmis că doar vizitele unice vor fi permise în cadrul acestui sistem, nu vizitele multiple.

Un milion de persoane au primiti cetățenie din partea Ungariei în perioada 2011 – 2020

În perioada 2011 – 2020, Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane, dintre care majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine „fără a exista măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identității lor”, a precizat Ambasada SUA.

Un înalt oficial din Guvernul american a declarat că modificările nu s-au aplicat la niciunul dintre cei 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că modificările au fost unice „pentru Ungaria”, precizează Reuters.

Întrebat dacă măsura a avut legătură cu alte prbleme care au cauzat fricțiune între cele două guverne, acesta a spus că: „SUA suntfoarte atente la alegerile Ungariei, iar măsura nu ar trebui să fie interpretată ca un mesaj în contextul altor probleme”.

Oficialul a mai explicat că vulnerabilitățile de securitate au fost identificate cu mult timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Restricțiile, instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Viktor Orban a boicotat sesiunea parlamentară pentru votul privind candidatura Suediei la NATO

Restricțiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia și-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat candidatura.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a șase persoane din Ungaria, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a inversa politicile care amenințau să submineze valorile democratice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bulgaria: Proteste în țară după decizia unui tribunal în cazul unei femei agresate | AUDIO