Confidenţialitate

SUA: Hillary Clinton, desemnată candidat democrat pentru Casa Albă

În Statele Unite, fosta primă-doamnă Hillary Clinton a fost desemnată oficial candidatul Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Este prima femeie candidată la Casa Albă din partea unui mare partid, iar dacă va reuși să-l învingă pe Donald Trump, va deveni prima femeie președinte din istoria SUA.

Până acolo mai e drum lung însă, având în vedere că un sondaj publicat recent îl dă câștigător pe contracandidatul republican Donald Trump.

Rezultatele de la alegerile primare din partid arată că fosta șefă a diplomației americane a obținut sprijinul majorității delegaților. A depășit pragul de 2.382 de voturi necesare, deci a primește învestitura Partidului Democrat. Convenția Democrată are loc în Philadelphia zilele acestea. Aseară, soțul lui Hillary, fostul președinte american Bill Clinton a vorbit despre cum și-a cunoscut soția.

Fostul președinte american Bill Clinton: “În primăvara lui 1971 am cunoscut o fată. Prima dată când am văzut-o a fost la un curs de drepturi civile și politice. Avea părul blond și ochelari mari și nu purta machiaj. Emana un sentiment de putere și stăpânire de sine care m-a atras ca un magnet.”

Hillary Clinton va accepta oficial nominalizarea mâine seară, în încheierea Convenției Democrate. Apoi va porni din nou în campanie împreună cu vicepreședintele său desemnat Tim Kaine.

Va mai avea doar câteva luni la dispoziție, până pe 8 noiembrie, pentru a-i convinge pe americani să o voteze.

Un sonaj dat publicității de Reuters, realizat în iulie, arată că Hillary Clinton se poziționează după Donald Trump în sondaje, cu 37% dintre intențiile de vot, față de 39%.