SUA distrug armament chimic

Statele Unite au început să distrugă un stoc de armament chimic care datează din al Doilea Război Mondial, lăsat în Panama, au anunţat autorităţile panameze, relatează AFP.

„Operaţiunea de distrugere a armelor chimice situate pe insula San Jose a început la jumătatea lui septembrie”, a anunţat directoarea însărcinată cu Afaceri Juridice în cadrul Ministerului panamez de Externe, Farah Urrutia.

Această este o operaţiune finanţată de Washington şi care se desfăşoară sub egida Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC).

Pe această insulă de la Oceanul Pacific, cu o suprafaţă de 44 de kilometri pătraţi, armata americană ar fi realizat teste cu gaz, fosfor şi alte produse de acest tip în vederea unei eventuale folosiri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Războiului din Vietnam.

Cele două ţări discutau de ani de zile în contradictoriu cu privire la soarta acestor bombe, a căror distrugere a fost întârziată din cauza problemelor de finanţare de către americani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS