Confidenţialitate

SUA denunță “antisemitismul” preşedintelui turc

Administrația de Washington a denunţat marţi afirmaţiile”antisemite” ale preşedintelui turc şi au lansat un apel la evitarea “remarcilor incendiare care ar putea incita la şi mai mult la violenţă” în Orientul Mijlociu.

Recep Tayyip Erdogan, care s-a erijat în apărător al cauzei palestiniene, a criticat armata statului evreu pentru loviturile sale asupra Fâşiei Gaza, condamnând “criminalii” care “ucid copii în vârstă de cinci sau şase ani”. “Ei sug sânge pentru a-şi potoli setea”, a acuzat liderul de la Ankara.

Ostilităţile din Fâşia Gaza au izbucnit la 10 mai cu un baraj de rachete trase de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului după ce sute de manifestanţi palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea protestelor, ameninţarea cu evacuarea forţată a unor familii palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni.

De la declanşarea ostilităţilor, 200 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, dintre care cel puţin 59 de copii, şi peste 1.300 de persoane au fost rănite.

Recep Tayyip Erdogan nu l-a cruţat luni nici pe omologul său american, Joe Biden, pe care l-a acuzat “mâinile pătate cu sânge” din cauza sprijinului acordat Israelului.

În faţa confruntărilor violente dintre Hamas şi Israel, Joe Biden a menţinut susţinerea tradiţională a Statelor Unite pentru dreptul statului evreu de “a se apăra”.

Relaţiile dintre noua administraţie americană şi Turcia, tensionate de la început, riscă să primească o nouă lovitură, dar cei doi lideri urmează să se întâlnească cu prilejul unui summit NATO la Bruxelles luna viitoare.