Confidenţialitate

SUA: Democrații și-au prezentat acuzațiile împotriva lui Trump

În cel de-al doilea proces de destituire intentat fostului preşedinte american Donald Trump, aflat în curs de desfăşurare în Senatul de la Washington, aleşii democraţi au invocat dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi.

Fostul lider republican de la Casa Albă este considerat răspunzător pentru incitare la asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie, când simpatizanții acestuia au comis violențe în clădirea Congresului, soldate cu 5 morți.

David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, consideră că Donald Tump rămâne o “ameninţare la adresa democraţiei” americane chiar şi după ce a părăsit funcţia de președinte.

Jamie Raskin, congresmanul care conduce acuzarea, a descris momentele în care fiica şi ginerele său, aflaţi în clădirea Capitolului în timpul asaltului, s-au temut pentru vieţile lor. “Tinerii s-au ascuns sub un birou pentru a trimite ultimele SMS-uri şi a-şi lua la revedere în şoaptă la telefon. Credeau că vor muri’, a povestit.

“În jurul meu oamenii îşi strigau soţiile şi soţii, pe cei dragi, pentru a-şi lua rămas bun. Membrii Congresului îşi scoteau insignele de congresmeni pentru a nu putea fi identificaţi de mulţime în timp ce încercau să fugă din calea violenţele”, a adăugat Jamie Raskin în lacrimi.

“Au murit oameni în acea zi. Ofiţerii s-au trezit cu leziuni la capul şi la creier. Unii oameni au rămas fără ochi. Un ofiţer a suferit un infarct iar un altul şi-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiţeri s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru”, a conchis el.

Declaraţiile fac parte din dezbaterea în curs care urmează să decidă asupra constituţionalităţii punerii sub acuzare a unui preşedinte, în acest caz Donald Trump, după ce acesta a părăsit funcţia.

Avocaţii apărării, care îl reprezintă pe Trump, urmează să se adreseze Senatului în a doua jumătate a după-amiezii zilei de marţi.