SUA: Demisie răsunătoare a unui senator republican

Șeful republican al Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite, care este investigat pentru tranzacţii bazate pe date privilegiate, şi-a anunţat demisia.

Richard Burr este acuzat că a folosit informații confidențiale pentru a vinde acţiuni, înainte ca pieţele să se prăbuşească, din cauza pandemiei.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de BBC, telefonul senatorului a fost confiscat de agenții FBI.

Richard Burr a insistat că nu a comis vreo ilegalitate şi că s-a bazat exclusiv pe ştirile din presă atunci când a luat decizia să își vândă acțiunile respective.

CNN a relatat, în martie, că Departamentul Justiţiei a început să investigheze o serie de tranzacţii cu acţiuni făcute de Burr înainte de căderea bursieră declanşată de pandemie, ancheta având loc în coordonare cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

Los Angeles Times a scrie că alesul şi-a vândut o parte semnificativă din portofoliu – estimată între 628.000 şi 1,72 milioane de dolari – în 33 de tranzacţii diferite efectuate pe 13 februarie, în timp ce comisia sa primea informări zilnice cu privire la evoluţia coronavirusului şi cu o săptămână înainte ca piaţa acţiunilor să intre în declin accentuat. Mare parte din acţiunile vândute erau investite în afaceri care au fost lovite dur de scăderea pieţelor, în săptămânile care au urmat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS