Confidenţialitate

SUA: Curtea Supremă ar putea da o decizie care să restrângă dreptul la avort | AUDIO

Așa arată un document de lucru privind hotărârea instanței, așteptată în iulie. Documentul a fost prezentat de publicația Politico și a dus la proteste în Washington.

Cazul ajuns în fața Curții Supreme ar putea duce la anularea unei hotărâri istorice din 1973 care a legalizat avortul la nivel național în SUA. Este vorba despre decizia Roe v. Wade.

Documentul publicat de Politico reprezintă o variantă de lucru a motivării deciziei finale a Curții Supreme. În text, unul dintre judecători scrie că hotărârea din anii 70 a fost în mod evident greșită și că ar fi timpul să se țină cont de Constituție, iar problema avortului să fie decisă de aleșii poporului.

Toate acestea s-ar întâmpla în contextul în care Donald Trump a numit mai mulți judecători conservatori la Curtea Supremă în timpul mandatului său la Casa Albă.

Sute de persoane  s-au strâns în fața Curții Supreme după apariția documentului în spațiul public. Este vorba în principal de susținători ai dreptului la avort, care s-au plâns că americanilor li s-ar lua un drept fundamental. Ei le-au cerut democraților din Congres să protejeze accesul la avort.

Și activiști anti-avort s-au strâns la Curtea Supremă pentru a sărbători posibila decizie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock