SUA: Cultele religioase se vor putea implica direct în politică

Pastorii și preoții din Statele Unite se vor putea implica în politică. Președintele Donald Trump a semnat două ordine executive care modifică vechea legislație, prin care organizațiile scutite de impozitare, inclusiv cultele religioase, aveau interdicție de a face politică.

 

În America, nu ne temem de oamenii care vorbesc liber din amvon„, a declarat președintele Donald Trump în fața unor lideri religioși creștini și evrei, invitați la Casa Albă, la ceremonia de semnare a celor două decrete.

Unul dintre ele stabilește reguli clare pentru Fisc, instituție care nu are voie să se atingă de fondurile bisericilor. Liderul american a declarat că „amenințarea financiară împotriva comunității de credință a luat sfârșit” și că „nimeni nu trebuie să cenzureze predicile sau să vizeze pastorii”.

De altfel, încă din campania electorală, Donald Trump a criticat Amendamentul Johnson, din 1954, care interzicea cultelor religioase să aibă activități politice. Prin ordinele semnate, președintele pune în practică promisiunea făcută protestanților care l-au ajutat să ajungă la Casa Albă.

Însă, măsura este criticată de unii lideri religioși, care se tem că în felul acesta se va încălca separarea statului de biserică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS