SUA: Cultele religioase se vor putea implica direct în politică

Pastorii și preoții din Statele Unite se vor putea implica în politică. Președintele Donald Trump a semnat două ordine executive care modifică vechea legislație, prin care organizațiile scutite de impozitare, inclusiv cultele religioase, aveau interdicție de a face politică.

 

În America, nu ne temem de oamenii care vorbesc liber din amvon„, a declarat președintele Donald Trump în fața unor lideri religioși creștini și evrei, invitați la Casa Albă, la ceremonia de semnare a celor două decrete.

Unul dintre ele stabilește reguli clare pentru Fisc, instituție care nu are voie să se atingă de fondurile bisericilor. Liderul american a declarat că „amenințarea financiară împotriva comunității de credință a luat sfârșit” și că „nimeni nu trebuie să cenzureze predicile sau să vizeze pastorii”.

De altfel, încă din campania electorală, Donald Trump a criticat Amendamentul Johnson, din 1954, care interzicea cultelor religioase să aibă activități politice. Prin ordinele semnate, președintele pune în practică promisiunea făcută protestanților care l-au ajutat să ajungă la Casa Albă.

Însă, măsura este criticată de unii lideri religioși, care se tem că în felul acesta se va încălca separarea statului de biserică.