Confidenţialitate

SUA critică reforma electorală pe care China vrea să o impună în Hong Kong

Administrația de la Washington a apreciat, vineri, că reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong este ”un atac direct” la adresa autonomiei teritoriului, relatează France Presse.

“Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare Chineze împotriva instituţiilor democratice din Hong Kong”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. În opinia lui, reforma ”va limita participarea, va reduce reprezentarea democratică şi va înăbuşi dezbaterea ceea ce contravine voinţei clare a poporului din Hong Kong”.

“Dacă vor intra în vigoare, aceste măsuri ar submina în mod drastic instituţiile democratice din Hong Kong”, a adăugat Ned Price.

Beijingul şi-a intensificat ofensiva prin care vrea să își impună voinţa la Hong Kong, cu o reformă electorală care îi va permite să excludă de la alegeri candidaţii opoziţiei care militează pentru democraţie.

Adunarea Naţională a Poporului  chinez a anunţat, miercuri, că va delibera asupra modificării sistemului electoral în regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată la 11 martie.