SUA: Congresul începe procedura suspendării din funcție a președintelui Trump

Congresul Statelor Unite ale Americii a început procedura de suspendare din funcție a președintelui țării, relatează CNN.

Donald Trump este suspectat că, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu omologul ucrainean, a făcut presiuni în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalului său la scrutinul electoral din 2020.

Fiul politicianului, Hunter Biden, a lucrat pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014. Donald Trump este bănuit că a vrut să îi compromită imaginea.

Demersul Congresului se poate încheia cu o destituire prezidențială.

„Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă”, a declarat Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanţilor.

„Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege”, a adăugat democrata.

Aflat la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, liderul de la Casa Albă a anunţat că a autorizat publicarea conversaţiei telefonice pe care a avut-o cu  Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

„Mă aflu în prezent la Naţiunile Unite unde reprezint ţara noastră, dar am autorizat publicarea mâine (miercuri) a transcrierii complete (…) a conversaţiei mele telefonice cu preşedintele ucrainean, a scris Donalt Trump pe Twitter.

„Veţi vedea că a fost vorba de o convorbire telefonică amicală şi adecvată din toate punctele de vedere”, a continuat şeful statului american. „Fără presiuni şi, spre deosebire de Joe Biden şi fiul său, fără contra-prestaţie!”. „Toate acestea nu sunt altceva decât continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istorie”, a concluzionat Donald Trump.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS