SUA: Coca-Cola și Pepsi modifică rețeta colorantului caramel

Noile rețete pentru colorantul caramel conțin mai puțin 4-metilimidazol, substanță considerată cancerigenă, în California.

Coca-Cola și Pepsi își modifică rețetele coloranților pentru a nu fi obligate ca, potrivit noii legislații din California, să adauge pe etichete un avertisment referitor la potențialul cancerigen al conținutului.

BBC transmite că 4-metilimidazol sau 4-MEI este o subtanță pe care statul California a adăugat-o recent pe lista subtanțelor cancerigene.

Deja în California modificările rețetei au fost puse în practică iar producătorii băturilor spun că schimbarea va fi implementată pe toată piața americană, pentru eficientizarea producției.

‘Deşi Coca Cola crede că nu există riscuri pentru sănătate care să justifice această schimbare a rețetei, compania a cerut furnizorilor de caramel să modifice rețeta pentru a nu adăuga pe etichete avertismente care de fapt nu au o bază știinfică’ a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru agenţia Associated Press.

Un singur studiu a stabilit o legătură între colorantul în cauză şi cancerul la rozătoare, însă, potrivit Asociaţiei americane a producătorilor de băuturi (American Beverage Association), nu există nicio dovadă că 4-metilimidazol prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration) afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.