Confidenţialitate

SUA: Actul de acuzare împotriva lui Trump, pe masa Senatului

Parlamentarii democraţi desemnaţi “procurori” în procedura de destituire a fostului președinte american Donald Trump au transmis formal, luni seară, Senatului american actul său de acuzare.

Momentul marchează deschiderea oficială a procesului istoric al fostului preşedinte pentru “incitare la insurecţie”, relatează Agerpres, citând AFP.

Într-o tăcere solemnă, cei 9 “procurori” desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au traversat, până la Senat, aceleaşi lungi coridoare decorate cu statui şi tablouri luate cu asalt de manifestanţi pro-Trump în cursul atacului asupra Capitoliului american, pe 6 ianuarie.

Procesul va începe la 9 februarie.

Donald Trump a devenit, luna aceasta, cel dintâi preşedinte american supus de două ori procedurii de impeachment.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, dar cu sprijinul a 10 republicani, a votat pentru punerea lui sub acuzare a acestuia în cazul sângeroaselor violențe de Capitoliu. La 6 ianuarie, susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului, în încercarea de a bloca o ședință în care era vaidată victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale. 5 oameni au murit și alte câteva zeci în acest episod tulbure, care a șocat comunitatea internațională.