Confidenţialitate

SUA: 13 bărbați arestați pentru că ar fi încercat să o răpească pe guvernatoarea din Michigan | AUDIO

Bărbații sunt acuzați că au conspirat pentru răpirea guvernatoarei din Michigan, atacarea legislativului din acest stat și amenințarea forțelor de ordine. Potrivit anchetatorilor, aceștia intenționau să o răpescă pe Gretchen Whitmer, o democrată aflată în conflict cu președintele Donald Trump.

Cei aveau legături cu o grupare de extremă dreapta și ar fi încercat să recruteze 200 de adepți cu  care să ia cu asalt clădirea legislativului din Michigan, de unde să ia mai mulți ostatici.

Planul a fost schimbat ulterior cu cel de răpire a guvernatoarei Gretchen Whitmer, când aceasta s-ar fi aflat la casa ei de vacanță, înainte de alegerile naționale din 3 noiembrie. Într-o ieșire publică, guvernatoarea l-a acuzat pe Donald Trump că alimentează extremismul politic.

Aceasta a făcut referire la comentariile preşedintelui din cursul dezbaterii cu contracandidatul Joe Biden, în care a refuzat să-i condamne pe adepţii supremaţiei albilor, chemându-i în schimb “să stea aproape”. Preşedintele i-a răspuns pe Twitter şi i-a reproşat că este nerecunoscătoare faţă de adminstraţia sa care a dejucat complotul.

Bărbații acuzați de tentativa de răpire a guvernatoarei riscă închisoare pe viață.  Agenţiile de securitate americane au avertizat în ultimele luni că extremişti interni violenţi ar putea viza ţinte electorale și chiar răsturnarea violentă  a administraţiilor din mai multe state americane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie-Haranguș