Studiu Visa: Românii câștigă bani din pasiunile lor

Trei din patru români care au un hobby pot să obțină venituri suplimentare de pe urma pasiunii lor, iar patru din zece români spun că vor să facă bani de pe urma hobby-ului sau a unei de idei de afaceri în viitor, potrivit unui studiu realizat de Visa Europe pe nouă pieţe europene.
Românii care își valorifică deja pasiunileobținîn medievenituri suplimentare de peste 5.000 de lei pe an, potrivit studiului Visa Europe. Persoanele cu vârste între 25 şi 34 de ani au cel mai mare venit anual (6.356 lei), iar din punct de vedere geografic cele mai mari câștiguri medii anuale sunt realizate în București și Ilfov (peste 10.200 lei).
Cele mai profitabile hobby-uri sunt îndomeniul construcţiilor, renovărilor şidecoraţiunilor interioare (5.887 lei), urmate de cele în design (5.834 lei), fotografie (5.778 lei), domeniul culinar (5.509 lei) şi îngrijirea copiilor (5.487 lei).

Birocrația este principala îngrijorare a românilorcare au o afacere dintr-un hobby sau vor să-şi deschidă o afacere; europenii se tem cel mai mult de lipsa comenzilor. Lipsa comenzilor şi vânzările insuficiente sunt principalele motive de îngrijorarepentru 38% dintre europenii care pot să-şi deschidă o afacere din pasiunile lor. Alte motive de îngrijorare invocate de către respondenții la sondajul Visa Europe sunt obţinerea finanţării (28%), precum şi munca administrativă şi volumul mare de acte (26%).