STUDIU: Vârstnicii sunt cei mai tentați să distribuie stiri false pe internet

Utilizatorii de internet trecuţi de 65 de ani au o tendinţă mai mare de a distribui informaţii false pe Facebook în comparaţie cu internauţii mai tineri – este concluzia la care a ajunsun studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă americani, citat de AFP.

Cercetătorii de la universităţile Princeton şi New York au analizat informaţiile distribuite în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 din Statele Unite de aproximativ 1.200 de persoane care au declarat că folosesc Facebook şi care au acceptat să îşi împărtăşească datele după încheierea alegerilor.

Oamenii de ştiinţă au comparat link-urile distribuite de aceştia cu mai multe liste cu site-uri de internet despre care se ştie că au publicat informaţii false – inclusiv o listă elaborată de BuzzFeed.

Rezultatele, publicate în jurnalul Science Advances, demonstrează că mai puţin de 8,5% dintre persoane au distribuit cel puţin un link de la unul dintre aceste site-uri.

Însă, cei care erau mai înclinaţi spre a face acest lucru erau vârstnicii. Utilizatorii de peste 65 de ani au distribuit ”de aproape şapte ori mai multe articole” bazate pe informaţii false în comparaţie cu persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani – cel mai tânăr grup studiat – indiferent de preferinţele politice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS