Confidenţialitate

Studiu: Un medicament folosit contra artritei dă rezultate la pacienții bolnavi de Covid

Un medicament utilizat în tratamentul artritei, tofacitinib, a demonstrat efecte pozitive în îngrijirea pacienţilor spitalizaţi cu forme grave de COVID-19, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate miercuri în The New England Journal of Medicine, informează AFP.

Medicamentul, comercializat, printre alte mărci şi sub denumirea de Xeljanz, a fost testat în cadrul unui studiu clinic la care au participat 289 de pacienţi spitalizaţi cu forme grave de COVID-19 în 15 unităţi medicale de pe teritoriul Braziliei.

Jumătate dintre pacienţi au primit medicamentul – două pastile de 10 miligrame pe zi – şi îngrijiri clasice, iar cealaltă jumătate a primit un tratament placebo şi îngrijiri medicale.

După 28 de zile, 18,1% dintre membrii grupului care au primit tratamentul au dezvoltat o formă de insuficienţă respiratorie – care a necesitat, de exemplu, intubare sau ventilaţie mecanică – sau au decedat, comparativ cu 29% dintre cei din grupul placebo.

În total, circa 5,5% dintre membrii grupului placebo au decedat în comparaţie cu 2,8% dintre pacienţii trataţi cu tofacitinib.

”Suntem încurajaţi de primele rezultate ale studiului nostru aleator asupra tofacitinib în rândul pacienţilor spitalizaţi cu pneumonie COVID-19”, a precizat Otavio Berwanger, din cadrul spitalului israelian Albert Einstein, care a condus studiul clinic în parteneriat cu Pfizer.

Tofacitinib este autorizat în Statele Unite pentru tratarea poliartritei reumatoide, reumatismului psoriazic şi rectocolitei hemoragice.

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu