Studiu: Sanatos sa mancam si de pe jos

Alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri mari pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită, arată un studiu al studenţilor britanici de la Universitatea Aston.

Mai mulţi experţi în microbiologie spun că este mai puţin probabil ca bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafeţe mochetate. S-au testat bucăţi de pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între 3 şi 30 de secunde.

Studiul a confirmat că timpul si tipul pardoselei sunt factor semnificativi pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente.

Astfel, suprafeţele carpetate permit cel mai puţin transferul de bacterii.

De exemplu,Pâinea prăjită prezintă cel mai mic risc de a ‘aduna’ bacterii de pe orice tip de suprafeţe, însă doar dacă este uscată. Pâinea prăjită cu unt sau dulceaţă creşte riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de 5 secunde fără să contracteze bacterii – însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare creşte considerabil.

Suprafeţele laminate şi cele acoperite cu gresie sunt cele mai ‘rele’ tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente. Rezultatele au mai arătat că 9 din 10 persoane manânca alimente scăpate pe jos. Mai mult de jumătate sunt femei, iar şi 80% dintre ele spun că respectă ‘regula celor 5 secunde’.