Confidenţialitate

STUDIU: România, locul patru în UE după numărul de locuri de muncă generate de investiţiile străine directe

România ocupă locul patru în Europa în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiţii străine directe în 2016, conform unui raport publicat miercuri de EY, care mai arată că anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiţii străine directe, în creştere cu 32% faţă de anul precedent, care au generat 17.545 de noi locuri de muncă.

Marea Britanie este în fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de muncă, urmată de Polonia (22.000) şi Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de muncă generate prin proiecte cu investiţii străine directe.

În privinţa numărului de proiecte de investiţii atrase în 2016, România se situează la mică distanţă înaintea Cehiei şi Ungariei în zona Europei Centrale şi de Est şi pe poziţia a doisprezecea în topul general european.

Investiţiile străine directe în Europa au atins un nivel record în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate, în creştere de 15% faţă de anul precedent.

Investiţiile străine directe au generat aproape 260.000 locuri noi de muncă anul trecut.

Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) şi Franţa (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinaţii europene pentru investiţii în 2016, care au atras mai bine de jumătate (51%) din investiţiile străine directe.

“Creşterea lentă a multor pieţe emergente din 2016 pare să fi contribuit la atractivitatea europeană, iar investitorii globali văd forţa de muncă din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica şi inteligenţa artificială au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare tradiţionale de producţie şi de servicii de business din Europa”, a declarat partenerul din cadrul EY România, Bogdan Ion.

Potrivit studiului, sectoarele de software şi servicii pentru afaceri au atras împreună un sfert din proiectele cu investiţii străine directe în 2016, fapt care subliniază transformarea digitală a Europei.

Producţia software a atras cele mai multe investiţii străine directe în Europa în 2016, generând 780 de proiecte, în creştere cu 12%.

Serviciile pentru afaceri au urmat pe locul al doilea, cu un număr în creştere de proiecte, de 47% în 2016.