STUDIU: Peste trei sferturi dintre români consideră că deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru țară

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a prezentat joi care sunt percepțiile românilor cu privire la preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 32% declară că nu știu despre acest lucru. 6 din 10 români informați despre deținerea de către România a Președinției Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului țării noastre este de 6 luni. Trei sferturi dintre participanții la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deținut, în trecut, Președinția Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionați cred că țara noastră a mai deținut acest mandat.

Potrivit studiului IRES, peste trei sferturi dintre români consideră că deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru țara noastră, în timp ce 1 din 10 are o opinie contrară.

Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu cred că România va avea mai mult de câștigat în urma deținerii Președinției Consiliului UE.

Aproape 2 treimi dintre respondenți cred că șansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, în anul 2019, sunt mici și foarte mici. Aproape un sfert dintre cei chestionați evaluează aceste șanse ca fiind mari și doar 6% ca fiind foarte mari.

Studiul a fost realizat între 7 și 9 ianuarie 2019 pe un eșantion de 1.356 indivizi de 18 ani și peste.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS