Studiu: Oamenii infectaţi cu HIV se pot vindeca

Studiul a fost realizat de cercetătorii francezi

Un pacient din 10 diagnosticați precoce cu HIV se poate vindeca dacă i se administrează din timp tratamentul, este concluzia la care au ajuns cercetătorii francezi.

Ei au studiat 14 persoane. Acestea au întrerupt terapia, dar virusul nu a recidivat – anunță BBC News.

Concluziile specialiștilor francezi vin la scurt timp, după ce medicii americani au anunțat, la începutul lui martie că o fetiță de 2 ani, născută cu HIV s-a vindecat.

Pacienților li s-a administrat tratamentul în 10 săptămâni de la infectare. Au urmat o terapie cu medicamente anti-retrovirale, timp de 3 ani, după care nu au mai luat medicamente. De regulă, atunci când tratamentul e întrerupt, virusul reapare și se extinde în organism. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul acestor pacienți. Unii au reușit să controleze nivelurile de HIV chiar și timp de 10 ani – relatează BBC News.

Doctorul Asier Saez-Cirion de la Institutul Pasteur din Paris a spus că majoritatea persoanelor care vor urma tratamentul nu vor putea controla infecția, dar vor fi între 5 și 15 la sută dintre pacienți care vor reuși acest lucru.

Ei se pot considera vindecați funcțional, ceea ce înseamnă că nu mai au nevoie de medicamente: virusul rămâne în corp, dar în stare latentă și nu se mai răspândește în organism. Astfel, sunt șanse mari să nu se mai ajungă la SIDA, stadiul în care virusul HIV invadează practic toate celulele corpului iar sistemul imunitar este expus oricăror infecții și boli.

Din păcate – spun medicii – majoritatea celor infectați cu HIV află mult prea târziu de la infiltarea virusului în corp, iar medicamentele administrate nu mai pot stopa evoluția bolii.